Wandelen in de natuur als medicijn tegen stress

De afgelopen 20 jaar is het aantal werknemers met burn-outklachten verdubbeld. Dat aantal blijft groeien. Uitgaande van voorspellingen van de World Health Organisation (oktober 2019) zal stress in 2030 ziekte nummer 1 zijn en staat depressie bovenaan de lijstjes. 1 op de 4 mensen zal lijden aan stress. Dat is veel! En als ik om me heen kijk, geloof ik dat we aardig op weg zijn, 2030 is dicht bij.

Gevaar in en voor het onderwijs

Veel volwassenen, jongeren en zelfs kinderen hebben last van stress. In het onderwijs zien we nu al het aantal opgebrande mensen hard oplopen. Zo heeft 20% van het onderwijspersoneel last van burn-out klachten en heeft een kwart van de jongeren last van stress- en burn-out klachten. We leven in een snel veranderende prestatiemaatschappij vol van prikkels. Veranderingen, prestatiedruk en prikkels zijn juist de stressfactoren waar ons brein niet goed mee om kan gaan. Het gevaar dat stress chronisch wordt is zorgelijk voor de gezondheid.

Veranderende maatschappij

Nu kunnen we de maatschappij niet veranderen. Stressfactoren als veranderingen, (digitale)prikkels en prestatiedruk zijn verbonden met onze huidige maatschappij. We hebben maar weinig invloed op het veranderen van de maatschappij met minder stressfactoren. Maar wat we wel kunnen veranderen, is hoe we omgaan met datgene wat mogelijk stress kan veroorzaken. We kunnen ons wapenen en sterk maken om met de vele prikkels en de veranderende maatschappij om te gaan. Daar hebben we wel invloed op.

Bewegen en gezonde mindset

Een gezonde mindset, beweging en de natuurlijke, groene omgeving zijn elementen die helpen beter om te kunnen gaan met prikkels die stress kunnen geven. En deze elementen komen samen bij wandelcoachen. In beweging help ik jongeren, ouders en onderwijspersoneel te reflecteren op een gezonde mindset. In de (groene) natuur, werken aan positieve, helpende gedachtes, de beweging en de de weidse omgeving buiten geven energie en maken je veerkrachtig; het medicijn tegen stress!

Karen Janssen - Wandelcoach

Heb je vragen?

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over wandelen in de natuur als medicijn tegen stress vragen hebben? Bel of mail mij dan gerust.